Tax shelter voor startende ondernemingen

Posted by Admin, Posted on januari 11, 2017

Een eigen zaak begint met een goed idee, maar daar is meestal ook geld voor nodig. Bent u van plan om binnenkort een nieuwe vennootschap op te richten, maar vindt u niet genoeg startkapitaal? Ben je recent gestart en heb je bijkomend kapitaal nodig? De Tax shelter voor startende ondernemingen biedt misschien de oplossing!
Particulieren die investeren in nieuwe KMO-vennootschappen kunnen daarop genieten van een belastingvermindering van 30% (KMO) of 45% (micro-onderneming). Een investeerder kan maximaal 100.000,00 EUR binnen deze regeling beleggen. De belastingvermindering is wel niet overdraagbaar en wordt niet terugbetaald.
De KMO-vennootschap waarin geïnvesteerd wordt moet wel een effectieve exploitatievennootschap zijn. Vastgoed- management- of beleggingsactiviteiten komen dus niet in aanmerking.
De belastingvermindering geldt vanaf aanslagjaar 2016 en is van toepassing op de verwerving van nieuwe aandelen door de oprichting van startende vennootschappen en door kapitaalverhogingen binnen vier jaar na oprichting (na 2012). De vermindering is momenteel enkel mogelijk voor rechtstreekse beleggingen maar nog niet voor investeringen via crowdfundingplatformen of startersfondsen.
Als bedrijfsleider kan je geen belastingvermindering genieten wanneer je in je eigen zaak investeert. Vrienden of familie (inclusief echtgenoten!) kunnen wel fiscaalvriendelijk investeren in je vennootschap.
Wil je hier meer over weten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen om de voorwaarden te bespreken.