POZ, een nieuwe vorm van pensioenopbouw

Posted by Admin, Posted on april 11, 2018

Binnenkort zal het mogelijk zijn als zelfstandige – natuurlijk persoon – extra pensioen te verwerven via een nieuw systeem: de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen.

Aanleiding tot deze nieuwe vorm van pensioenopbouw is de bestaande IPT-regeling voor bedrijfsleiders van vennootschappen.
Zowel bedrijfsleiders als eenmanszaken kunnen extra pensioen opbouwen via het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen), maar bedrijfsleiders kunnen daarnaast ook gebruik maken van de zogenaamde IPT-verzekering (Individuele PensioenToezeggingsverzekering) terwijl eenmanszaken dat tot op heden niet konden. Om dit verschil weg te werken werd de POZ gelanceerd.

Net zoals voor de IPT-regeling, bestaat er voor de POZ ook een 80%-regel en is er een premietaks verschuldigd van 4,4%.

Het voordeel? De betaling van POZ-premies levert een belastingvermindering op van 30% en het opgebouwde pensioenkapitaal wordt gunstig belast bij uitkering (10% personenbelasting + gemeentebelasting, riziv-bijdrage van 3,55% en een solidariteitsbijdrage van 0 tot 2%).

De nieuwe POZ komt naast de reeds bestaande systemen voor pensioenopbouw (bv. VAPZ, individuele levensverzekering, pensioensparen,…). Wij raden aan de andere mogelijkheden te vergelijken (o.b.v. fiscale behandeling en kosten) om uw pensioenopbouw te optimaliseren.

Heeft u hier hulp bij nodig of wil u hier meer over weten? Neem contact op met ons kantoor, wij helpen u graag verder.